Galaretka to wyrób spożywczy, który dzięki zawartości żelatyny jest używany w kuchni do przygotowania deserów lub innych słodkich smakołyków.
Dzisiaj postanowiłam zrobić deser wykorzystując do tego galaretki, które akurat miałam pod ręką. Zamiast kalorycznej i tłustej bitej śmietany czy śnieżki użyłam mleka i cukru waniliowego, które stanowiło podstawę deseru.
Z okazji jutrzejszego Dnia Kobiet wszystkim PANIOM wszystkiego naj, naajlepszego !!
Nie licząc kalorii drogie Panie przystępujemy do przygotowania galaretkowego deseru :)
Składniki na 4 porcje:
- galaretka: czerwona, zielona i pomarańczowa
- 1 banan i puszka brzoskwini
- 1 szklanka mleka
-2 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 kostki czekolady (do ozdoby)
Przygotowanie:
1.Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody (zieloną w 1 szklance) i wlewamy do pojemników by stężały.
2. W międzyczasie robimy podstawę deseru, który znajdzie się na spodzie szklanek. W garnku zagotowujemy szklankę mleka a następnie odstawiamy go do wystudzenia. Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym. Gdy zielona galaretka wystygnie i lekko stężeje dodajemy ją do mleka i żółtek i wszystko razem jeszcze raz miksujemy. Gotową masę wlewamy do szklanek wypełniając je średnio do połowy ( w zależności od wielkości szklanek). Następnie szklanki wstawiamy na około 15 minut do lodówki.
3. W następnej kolejności odsączamy brzoskwinie i kroimy je w plastry, natomiast banana w plasterki.
4. Wykładamy z lodówki przygotowane wcześniej szklanki i na zastygniętej masie układamy warstwę brzoskwiń.
5. Do pomarańczowej galaretki dorzucamy banany i mieszamy łyżką. Następnie wykładamy ją na brzoskwinie.
6. Na koniec kroimy czerwoną galaretkę w kostkę i wykładamy na sam wierzch. Czekoladę tarkujemy i posypujemy wierzch czerwonej galaretki. I gotowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz