sobota, 7 marca 2015

Lekki deser galaretkowy z owocami



Galaretka to wyrób spożywczy, który dzięki zawartości żelatyny jest używany w kuchni do przygotowania deserów lub innych słodkich smakołyków.

Dzisiaj postanowiłam zrobić deser wykorzystując do tego galaretki, które akurat miałam pod ręką. Zamiast kalorycznej i tłustej bitej śmietany czy śnieżki użyłam mleka i cukru waniliowego, które stanowiło podstawę deseru.

Z okazji jutrzejszego Dnia Kobiet wszystkim PANIOM wszystkiego naj, naajlepszego !!

Nie licząc kalorii drogie Panie przystępujemy do przygotowania galaretkowego deseru :)

 


Składniki na 4 porcje:

- galaretka: czerwona, zielona i pomarańczowa

- 1 banan i puszka brzoskwini

- 1 szklanka mleka

-2 żółtka

- cukier waniliowy 

- 2 kostki czekolady (do ozdoby)

Przygotowanie:

1.Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody (zieloną w 1 szklance) i wlewamy do pojemników by stężały. 

 

2. W międzyczasie robimy podstawę deseru, który znajdzie się na spodzie szklanek. W garnku zagotowujemy szklankę mleka a następnie odstawiamy go do wystudzenia. Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym.  Gdy zielona galaretka wystygnie i lekko stężeje dodajemy ją do mleka i żółtek i wszystko razem jeszcze raz miksujemy. Gotową masę wlewamy do szklanek wypełniając je średnio do połowy ( w zależności od wielkości szklanek). Następnie szklanki wstawiamy na około 15 minut do lodówki. 

3. W następnej kolejności odsączamy brzoskwinie i kroimy je w plastry, natomiast banana w plasterki.

4. Wykładamy z lodówki przygotowane wcześniej szklanki i na zastygniętej masie układamy warstwę brzoskwiń.

5. Do pomarańczowej galaretki dorzucamy banany i mieszamy łyżką. Następnie wykładamy ją na brzoskwinie.

6. Na koniec kroimy czerwoną galaretkę w kostkę i wykładamy na sam wierzch. Czekoladę tarkujemy i posypujemy wierzch czerwonej galaretki. I gotowe !


 

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz