wtorek, 17 marca 2015

Szpinakowelove czyli makaron ze szpinakiem i warzywami


Szybkie i przepyszne danie :) Dzisiaj pomysł na kurczaka ze szpinakiem i warzywami dla wielbicieli szpinaku ! A więc do dzieła ! :)


Składniki:

-200g świeżego szpinaku

- 1 marchewka

-pół papryki

- pół cebuli

- pół pomidora

-koncentrat pomidorowy

- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

- 2 ząbki czosnku

- 1 pierś z kurczaka

- przyprawa do kurczaka

- sól, pieprz



Przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy przyprawą do kurczaka, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i odstawiamy na 10 minut.



2. Warzywa ( paprykę, marchewkę, pomidor) kroimy w drobną kostkę, marchewkę w paski. 




3. Do jednego garnka wlewamy około pół szklanki wody, wrzucamy warzywa i przykrywamy przykrywką. Dusimy około 10 minut. Na koniec dorzucamy posiekany szpinak, aby nie stracił koloru i ważnych składników odżywczych.



4. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy kurczaka.

5. Do warzyw dorzucamy usmażonego kurczaka i wszystko razem dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut.



6. Aby wzbogacić smak potrawy dokładamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszanego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Koncentrat z jogurtem przygotowujemy w oddzielnym pojemniku aby uniknąć niechcianego zważenia pod wpływem ciepłej temperatury, dodając kilka łyżek gorącego szpinaku z kurczakiem i mieszając wszystko razem. 



7. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Szpinakowy sos z warzywami podajemy z makaronem (w moim przypadku używałam pełnoziarnistego).

 I gotowe !

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz